2016. február 20. 13:30 - TON

Temple of the Red Lotus 1965

00000545.jpg

Ezúttal szakítok az időrendi sorrenddel és mostantól főleg harcművészeti és wuxia filmeket mutatok be. A sort az első, ténylegesen harcművészeti Shaw Brothers produkcióval kezdem, amelynek a címe Temple of the Red Lotus, azaz a vörös lótusz temploma. Azért írom le a címét magyarul is, mert szinkron készült hozzá, így aki a magyar nyelvet favorizálja az elérheti így is.Klasszikus filmről van szó, rengeteg sztár szereplésével, kezdeti szárnypróbálgatásával. Azt még meg kell jegyeznem, hogy ez egy trilógiának az első része, de ezen cikkem követően a másik két folytatás is bemutatásra kerül.

Rablással indul a mozi, amely során egy kereskedőkből és szállítókból álló konvojt kirabol és lemészárol egy halom bandita. A jelek arra utalnak, hogy a legendás Jin család van a dolog mögött.
A főszereplőnk egy fiatal srác, Wu, aki azért indult útnak, hogy egyrészt megbosszulja a családja elvesztését, másrészt feleségül vegye a Jin család egyik tagját, Linazhu-t. Sikerül neki eljutni a legendás Sárkány Völgybe, ahol a Jin-ek háza, felségterülete van. Van aki azonban nem veszi jó néven a fiú feltűnését, mert ő is szerelmes Linazhu-ba. Ez a személy pedig nem más mint Tu Chuang, a család egyik legjobb kardforgatója.
Közben Wu rájön, (legalábbis azt hiszi) hogy a Jin család felelős a karaván legyilkolásáért, ezért megpróbálja megszöktetni Linazhu-t. A család rangidős, női tagjai próbálják ebben megakadályozni, de végül a két fiatal elszökik és elindulnak, hogy megkeressék Wu családjának a gyilkosait.

A környéken a vörös lótusz klán banditacsoport garázdálkodik, akiknek az egyik főbb módszere, hogy más embereknek álcázzák magukat. Elfoglalnak egy szerzetes templomot is, és magukat adják ki papoknak. Ide tér be megpihenni Wu és a leendő felesége, akik természetesen csapdába kerülnek.

Egy cselnek köszönhetően Wu kiszabadul és Linazhu-t is magával próbálja vinni. A banditák azonban észreveszik őket és amikor már reménytelennek tűnik a szituáció, akkor feltűnik a színen a Scarlet Maid, a vörös ruhás nő, aki már eddig is segítette a két fiatalt az útjuk során. Most is kimenti őket a nehéz helyzetből, de pár bandita elmenekül, köztük a klán vezetői is.

A két fiatal tehát folytatja útját, hogy megtalálják a fiú szüleinek a gyilkosát. De ez már a második részben folytatódik.

temple_of_the_red_lotus02.png

Mielőtt értékelünk, újra meg kell jegyezni, hogy ez az első SB harcművészeti alkotás és 1965-ben készült. Így természetesen nem szabad összehasonlítani a későbbi kung-fu  vagy wuxia produkciókkal.Mindezek ellenére azt gondolom, hogy egy érdekes és szórakoztató filmmel van dolgunk, amit mindenképpen nyugodt szívvel ajánlok mindenkinek, aki szereti a kalandfilmeket és a harcművészeti alkotásokat. A trilógiában a második legjobb rész, és legtöbb dráma, történet szintén ebben a részben található meg. A produkciót olyan híres színészek díszítik mint Ivy Ling Po, Lo Lieh és Wang You. Klasszikus film, ami nagyban meghatározta, hogy az SB a harcművészeti filmek felé orientálódjon a későbbiekben.

 

Értékelés: ***/*****
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása