2015. október 05. 11:15 - TON

The Adulteress 1963

7203753_3.jpg

Románc, krimi, történelmi dráma és minimális opera. A most bemutatásra kerülő alkotás nagyjából ezen stílusjegyeknek felel meg és ezek keveréke. Amilyen jól indul az elején, sajnos annyira ellaposodik a végére, amelyet már a csattanó sem tud megmenteni. Ennek ellenére mindenképpen javaslom, hogy olvassatok tovább, mert egy egész tűrhető minőségű filmről beszélhetünk.

Az 1950-es és 1960-as évek SB filmjei nyomán itt is egy női főszereplő köré (is) épül fel a történet. Megismerhetünk egy lányt, aki a magánytól menekülve feleségül megy egy szegény, nem túl jóképű, de rendes férfihoz. Ettől a perctől kezdve mindenki irigyli a férfitól a csodás feleségét. Eleinte ez még csak viccelődésekben és ugratásokban nyilvánul meg, de aztán a helyi bíró nagyképű fia elhatározza, hogy megkapja magának a hölgyet.

A helyi gyógyszerésztől olyan drogot szerez be, ami tehetetlenné teszi a nőket, így bármit meglehet velük tenni. Egyik este elmegy a nőhöz (amikor a férje nincs otthon) és a borába keveri a drogot, aminek az eredménye az lesz, hogy lefeküdnek egymással. Ettől kezdve a gonosz férfi egyre gyakrabban akar a nővel lenni, a titoktartásért cserébe. A titkok előbb utóbb kiderülnek alapon a nő férjének a fülébe jutnak a pletykák és mérgében majdnem megöli a bíró fiát. Viszont inkább ő sérül meg.

A felesége a helyi doktor segítségét kéri, (akivel titkon szerelmesek egymásba) aki felír neki egy gyógyszert. A gyógyszerész viszont mérget ad neki, így a nő a saját férjét mérgezi halálra. Az eredmény, hogy a helyi doktor és a nő is bíróság elé kerül gyilkosság miatt. Természetesen a bíró miután megtudja, hogy a fia mit művelt mindent elkövet, hogy a gyanú ne érhesse el a fiát. Lefizet mindenkit.

Nagyon sok tárgyalássorozat és ítélet zajlik le, amelynek az eredménye ugyanaz. A helyi doktor ellen szól minden bizonyíték. Már a családja is kezd eltávolodni tőle. Legvégső tárgyalásra vár, amely a tartományi bíróság előtt lesz. A három bíró azonban nem lefizethető, és elég ravaszok is. Kiderül az igazság?

hqdefault_1.jpg

Mint már a bevezetőben is említettem elég vegyes felvágott a film stílusa. Az elején nagyon borongós, krimi szerű. Aztán átalakul történelmi drámává, operai elemekkel megsózva. Szerencsére az opera részek minimálisak, így a film teljesen élvezhető. A színészek teljesítménye a korhoz képest kiemelkedő. Kritikaként felhozható, hogy a mozi második fele ellaposodik és nem szól másról csak a tárgyalásokról, kínzásokról. Igazából innentől kezdve már csak azt találgatja a néző, hogy a bírók miként jönnek rá az igazságra.

De nem akarom negatívan zárni a bemutatót, mert én nem bántam meg, hogy megnéztem ezt az alkotást, ugyan is egész élvezhető darab. Ezért is ajánlom mindenkinek, hogy adjon neki egy esélyt. Semmi kiemelkedő, de nem is olyan rossz.

 

 

Értékelés: ***/*****
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása