2015. szeptember 16. 17:11 - TON

Empress Wu 1963

empresswudvd.jpg

Egy nagyon kellemes meglepetés kerül most bemutatásra. Abszolút nem vártam semmit tőle és gyakorlatilag izgalommal ültem végig a 110 percet. Mindenképpen ajánlom tehát, hogy olvasd végig ezt a bemutatót, de ha teheted, akkor a történet leírását kerüld ki, mert elég sok fordulatot lefogok lőni benne. Egyébként egy történelmi drámáról lesz szó, amelyben egy császárnő kerül a középpontba.

Ugorjunk is fejest a vízbe. Gao Császár idején (és úgy egyébként is Kínában) a nőknek sokkal kevesebb joga volt mint a férfiaknak. De a film elején nem ez okozza a bonyodalmakat, hanem az, hogy Wang császárnő nem nézi tétlenül, ahogy Gao császár szó szerint falja a nőket. Állandóan a háttérben tevékenykedik. Magának akarja a férfit. Olaj a tűzre, hogy Gao a palotába rendeli az előző császár egyik leghíresebb háremhölgyét, Wu-t, hogy szórakoztassa őt. Fokozza még a bonyodalmakat, hogy a császár régóta ördögi fejfájással küzd, amely az uralkodásban is hátráltatja.

Ez a szórakoztatás annyira jól megy Gao-nak és a háromhölgyének, hogy szinte minden idejüket együtt töltik. Wang császárnő ezért woodoo varázslókat, sarlatánokat kér fel, hogy intézzék el a lányt. Wu azonban rájön erre és válasz tervet eszel ki. A woodoo babán lévő nevet a sajátjáról átírja a császár nevére és elrejti Wang császárnő szobájában és jelzi a császár felé az aggodalmát.

A császár miután megtalálta a babát, száműzi a császárnőt és Wu-t teszi meg császárnőnek. Ellenben mivel a dinasztiában mindig is férfiak uralkodtak, így Wu a palotába költözteti a két fiát. Hamarosan kiderül azonban, hogy mindketten a hatalom megszállítottjai és hátba akarják szúrni az anyjukat. A császárnő közben egyre nagyobb hatalomra tesz szert és már az uralkodást, szabályalkotást is ő végzi.

A film további részében azt láthatjuk, ahogy a császárnő mindkét fiát elteszi az útból, és a lázadó diplomatákkal szemben is határozottan lép fel. A film zárása rengeteg kérdést vet fel, de ezek megválaszolása már a néző feladata.

19775068905_96cb0d04f5.jpg

Az utóbbi időben ez a legjobb SB film amit láttam. Annak ellenére is, hogy férfi vagyok és ugye a női főszereplő a film alatt fokozatosan teszi el az útból a férfi uralkodójelölteket (többségüket jogosan) és kapaszkodik a ranglétrán. Nagyon álmosan és fáradtan kezdtem neki ennek a mozinak, de így is végig, az utolsó percig éles volt a figyelmem. Ez pedig nagy érdem a filmtől. Egy idő után azt veszi észre a néző, hogy drukkol a császárnőnek. És ha hozzáteszem, hogy mindezt gyakorlatilag 2-3 helyszínen játszódva éri el, akkor különösen jogos a dicséret. A kosztümök szépek, a szereplők jól játszanak. Akció jelenetekre ugye ne nagyon számítson senki, de itt nem is kell, ez nem az a film. Összegezve: kötelező!

 

 

Értékelés: ****/*****
Címkék: Dráma
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása