2015. szeptember 11. 18:26 - TON

Beyond the Great Wall 1959

beyond_the_great_wall_dvd_large.jpg

Remélem nem unjátok még Linda Lin Dai csinos pofikáját, mert ezúttal is ő lesz a főszerepben. A film stílusát nem találjátok ki, ugye? Naná, hogy huangmei darab. Aki már azonnal lapozna is tovább, azoknak mondom el, hogy ezúttal sokkal kevesebb ének és zene van mint amit egy huangmei operától megszokhattuk. Sokkal inkább a dráma és a kalandfilm elemek kerülnek előtérbe. És nem kevés magyar vonatkozása is van. Nah, de mindenről csak sorban.

Wang Zhaojun egy concubine, ami annyit tesz, hogy neves emberek másodfelesége szeretne lenni. Ezért sokat próbál tenni, de közel sem mindent. A nyugati Han dinasztia császára elég nagy nőfaló, ezért úgy választja ki a háremhölgyeit, hogy egy neves festővel, Mao Yanshouval lefesteti őket, és ő csak a képek alapján választ. Zhaojun is ennél a festőnél jár, aki viszont pénzt kér azért, hogy szép képet készítsen róla. Ezt a lány elutasítja.

Pár évvel később a császár egy sétája során meghallja Zhaojun énekét és amikor találkoznak egyből szerelemre lobbannak. Természetesen egyből kiderül, hogy a festő direkt csúnya képet festett róla, ezért mielőtt a császár kivégeztetné, Mao elmenekül. Egyenesen a Hunok karmaiba és azt hazudja, hogy a császár felajánlotta a lányt a Hunok vezérének cserébe a két nép békéjéért. Amikor azonban kiderül, hogy a császárnak eszében nincs megválni Zhaojuntól, így óriási háború tör ki Kína és a Hunok között, amely során a Hunok nyerésre állnak.

A lány azonban belátja, hogy csak úgy mentheti meg a népét, országát, ha feláldozza magát. Ezért megkéri a császárt, hogy ha nehéz szívvel is, de küldje el őt a Hunok vezérének. A császár végül beadja a derekát és átadja a szerelmét a barbár vezérnek cserébe a két nép békéjéért és a harc felfüggesztéséért. Zhaojun végül elintézteti, hogy a gonosz festő, Mao megkapja a jutalmát, a halált illetve, hogy a két ország között hosszú távon is béka maradjon. Aztán pedig......

pdvd_046lindai_cf19217e107016fb6550a3a493f66d80.jpg

Kezdjük azzal, hogy a hunok valahol hozzánk, magyarokhoz is köthetőek, de ebben a filmben ők játsszák a gonosz szerepét, így elég nehéz lenne azonosulni velük. Linda Lin Dai gyakorlatilag már a csapból is ömlik, de még is talán ez eddig a legérettebb szerepe. Az opera, énekes részek minimálisak. Ezúttal szép helyszínekben nem gazdag a mozi, de viszont csodás kosztümöket vonultat fel. Szerintem a történet is kellően jó és izgalmas, így a néző kíváncsi rá, hogy mi lesz a főszereplő lány vagy éppen a festő sorsa.

Azt gondolom, hogy élvezetes másfél órát tölt el az a személy, aki ad egy esélyt ennek az alkotásnak. Mint már kétszer is kiemeltem nyugodtan el lehet tekinteni a huangmei opera stílusjegytől, mert nem viszik túlzásban a film alatt. Félve mondom ki, de talán még többször is meg lehet, meg fogom nézni.

 

 

Értékelés: **/*****

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása