2015. szeptember 07. 17:59 - TON

Enchanting Shadow 1960

jaqhr_1.jpeg

Ezúttal egy igazi klasszikust érintünk, veszünk górcső alá :) Gondolom sokan látták már a három részes Szellemharcosok filmeket, vagy a többi Chinese Ghost Story alkotást. Nos ezeknek mind a most bemutatásra kerülő film az őse, amelyet egy kínai történet, novella alapján dolgoztak fel. Aki nagy SB rajongó azoknak mondanom sem kell, hogy kötelezően megnézendő film kopogtat a DVD meghajtójuk előtt.

A stílus meghatározásnál már kapásból lehet gondja az emberfiának, mert alapvetően drámával van dolgunk, de igazából picit meg van ízesítve horror, thriller és fantasy elemekkel is. Nagyon érdekes hangulat járja át az egész alkotást.

Ning Caichen egy adóbehajtó és tudós, aki egy vidéki városban szeretne megszállni, de már egyetlen hely sem maradt a fogadókban. Ekkor kapja az ötletet, hogy a város szélén van egy elhagyatott templom, ahol elviekben megszállhatna, de ne menjen oda, mert a mendemondák szerint kísértetek lakják és éjszakánként borzalmas gyilkosságok történtek ott.

Naná, hogy a makacs és felvilágosult eszméket valló adóbehajtó nem retten meg és már csak azért is ellátogat a templomba. Meglepetésére nem kell egyedül töltenie az éjszakát, mert egy igazi kardművész harcos is ott szeretné tölteni az éjszakát. Az első este Ning megismerkedik egy kedves lánnyal, akinek segít megírnia egy régóta félbehagyott verset. Eközben felfedezi a templom mögött rejtőző házakat is, amelyben csak nők laknak, élükön a Nagyinak nevezett öregasszonnyal.

Az első éjszaka zavartalanul telik , de a városban megtudja, hogy az ő általa látott lány már 10 éve halott. Egy kormányzó lánya volt, aki kegyetlen halált kapott a sorstól. A második éjszaka a lány bevallja az igazságot, hogy ő egy szellem, amely a köztes világban ragadt, mert átkozott helyen lett eltemetve és megkéri Ning-et, hogy vigye el a csontjait a szülőfalujába és ott temesse el, hogy örök nyugalomra leljen.

Eközben persze az is kiderül, hogy a Nagyi a leggonoszabb szellem minden férfit megöl, mert belőlük táplálkozik. Ning-et is célpontjának tűzte ki. Szerencsére a kardmester a segítségére siet, de másnap reggel a fiú elindul a lány szülőfaluja felé, hogy teljesítse akaratát. Nem sejti, hogy az úton még borzalmas dolgok várnak rá.

jfxowg_jpg.png

Én már másodszor látom ezt a filmet, de egy percig sem untam. Valahogy végig sikerül szinten tartania a néző érdeklődését. Azt is nyugodtan mondhatom, hogy a helyszínek elég kísértetiesek és az effektek is jól lettek megcsinálva, ahhoz képest, hogy ugye 1960-as filmről beszélünk. Van pár harci jelenet is, amely csak mellékszerepet tölt be, de nem is várja senki a kung fu-t egy drámai-horror mozitól. A szereplők játékát nem érheti egy rossz szó sem, mert hozzák amit kell.
A film legnagyobb pozitívuma a végig jelen lévő szomorkás és sötét hangulat, valamint a történet maga. Negatívumról nem nagyon tudok beszámolni és csak is azért nem adtam neki több pontot, mert mai szemmel nézve a feldolgozásai már sokkal inkább emészthetőbbek. Ha rám hallgattok akkor megnézitek először ezt a filmet és csak aztán a Szellemharcosok trilógiát.

 

 

Értékelés: ***/*****

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása