2015. szeptember 03. 15:12 - TON

The Kingdom and the Beauty 1959

jaqhr.jpeg

Újabb huangmei opera - musical Linda Lin Dai főszereplésével. (egyébként nem ismertek a magyar felmenői, vagy pedig a neve csak szimplán magyaros) Azt már az első percek után megállapíthatjuk, hogy sokkal emészthetőbb alkotás mint pl a Diau Charn. Még az olyan személyeknek is mint én, akik utálják az operákat.

A Ming Dinasztia idején járunk, amely során egy fiatal császár uralkodott. A mindennapjai elég unalmasan telnek, ezért elhatározza, hogy egy szolgájával kis kalandra indul. Nagyon sok történetet hallott Kiang Nan falujáról, ahol állítólag a legszebb nők vannak az egész Kínai Birodalomban. Ez pedig még őt is kíváncsivá teszi. Természetesen álruhában érkezik meg a faluba, ahol szállást foglaltat miután megpillantja az egyik legszebb lányt a községben: Li Feng-et!

Egy véletlen cselekmény következtében úgy alakul, hogy a két fiatal megismerkedik, és egy színészi játék során össze is melegednek. A lány családja, bátyja és barátai nehezen fogadják el a fiút, de mivel ő próbál beilleszkedni, így egy idő után ez már nem okoz problémát.

Li Feng és a Császár együtt töltik az éjszakát, amely során a lány teherbe esik. Az uralkodó ezt még nem tudja, amikor az édesanyja, a Királynő érte küld egy egész sereget, hogy hozzák vissza. Ekkor egy picit megharagszik Li, hogy a fiú hazudott neki.

Hetek és hónapok telnek el, a Császár ezer és ezer háremnővel vigasztalódik, amíg Li elkezdeni felnevelni a gyermekét. A faluban mindenki megveti, amiért a gyerek apa nélkül született meg. Emiatt a lány egyre betegebb lesz és teljesen legyengül. Ekkor az apja már nem nézheti tétlenül és elindul, hogy felkeresse a Császárt.
Akit meg is talál és sikerül végre észhez térítenie.

A Császár a lányért küldi az embereit. Li Feng nagyon megörül, de már a betegség miatt alig tud járni. Elindulnak a Császárhoz, de nem tudni, hogy oda érnek vagy már késő.........

 the-kingdom-and-the-beauty-li-han-hsiang-1958-04.jpg

Azt gondolom, hogy aki most kezdi a kínai operákkal, annak inkább ezt kell választania és nem egy Diau Charnot. Sokkal látványosabb a film, az énekek is igényesebbek, valamint a történet is leköti valamilyen szinten az embert.

A szereplőkkel nincs semmi baj és a néző a végén még drukkol is a kis falusi lánynak, hogy elérjen a fiúhoz. Azt is mindenképpen el kell mondanom, hogy a párbeszédek és az énekek nagyjából egyensúlyban vannak és nem vitték túlzásba a dalolást mint a Diau Charn esetében.

A fentiek ellenére még mindig nem lettem a huangmei opera híve, de azért szódával egyszer elment :)
Érdekességképpen elmondom, hogy Lin Dai a film befejezése után 3 évvel öngyilkosságot követett el és meghalt. Hátrahagyva 1 éves gyermekét. Ezek alapján mindenki levonhatja a következtetést, hogy néha a filmkészítés és az élet között mekkora a hasonlóság és milyen kegyetlen játékot játszik a sors......

 

 

Értékelés: **/*****

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása